dimarts, 15 de juny del 2010

Les tres crisis

Avui us parlaré una mica de les que considero són les tres crisis que patim actualment. De fet però aquestes tres crisis no són res més que l'expressió en tres vessants d'una crisis sistèmica i d'un canvi de paradigma d'un model de societat que ja toca a la seva fi. Les crisis, històricament, han marcat el final d'un periode, l'acabament d'un cicle. Això és el que estem vivint actualment.
La primera crisi: climàtica o mediambiental. Sabem, pel que es llegeix en els mitjans, que la comunitat científica alerta del canvi climàtic. Des d'un vessant totalment egoïsta el canvi climàtic és important per com pugui afectar a les nostres vides i bàsicament com afecta a la nostra supervivència individual.
La segona crisi: econòmica. La majoria l'estem patint d'una manera o altra. L'anomenat estat del benestar s'està desplomant. Segons el 'main stream' això només és un cicle i després de la crisi que estem patint tornarem als 'standards' de fa uns anys (abans del 2007). El cert és, però, que no sortirem d'aquesta crisi i la situació econòmica s'anirà degradant.
Tercera crisi: energètica. Hem arribat al màxim de producció de petroli. I de fet, això afecta directament a l'evolució de l'economia i indirectament a les mesures que es puguin portar a terme per reduïr les emisions de gasos d'efecte hivernacle i a la recerca de tecnologia per també reduïr les emisions.
Aquestes tres crisis són, segons el meu punt de vista, expressions d'un problema de fons bàsic, en parlaré en un altre post.