dimecres, 9 de gener del 2013

El retorn a l'equilibri (ressenya)




(http://www.joeseigenthaler.com/Equilibrium.html)

Benvolgut/des lectors/es,
En aquest, el primer post de l'any, vull fer una ressenya del que és, al meu entendre, un treball remarcable i que teniu disponible en format digital: El retorn a l'equilibri, de'n Quim Nogueras (també n'hi ha versió en espanyol). El treball no és molt llarg, per tant no en faré una ressenya gaire llarga per deixar-vos temps per a llegir-vos el document. M'agradaria, això sí, emfatitzar dos aspectes del treball.

El primer aspecte és l'actitud amb que aborda el problema que patim i patirem, i en part objecte d'aquest bloc: la crisi de recursos materials i, en particular, l'energètica, i el canvi climàtic. Aquesta actitud, totalment constructiva, parla d'aprendre dels errors comesos i, en conseqüència, donada la situació a la qual hem arribat, com adaptar-nos-hi. Per això ens planteja unes preguntes que fa que responguin especialistes sobre les diferents temàtiques a tractar. És a dir, en front de la degradació, construcció d'una altra realitat més d'acord amb el món físic en el que vivim.

El segon aspecte que vull emfatitzar és que ens ofereix opcions per a qui vulgui actuar en conseqüència i començar a aportar el seu gra de sorra. Les dues darreres aportacions i les conclusions, són interessants per la vessant pràctica i es centren a respondre la pregunta de: què hi puc fer jo?.

En fi, espero que a més de gaudir del document, us serveixi, amables lectors, per començar a fer canvis, o millorar-los, pels que ja estem fent alguna cosa per adaptar-nos a la incertesa futura.

Salutacions,
SZD