dimecres, 26 de desembre del 2012

Un relat de ficció de com podria ser el col·lapse dels EUA. Part V.    (http://penigma.blogspot.com.es/2012/06/flag-day-is-today.html)

Benvolguts/des lectors/es,
Aquesta és la darrera part del relat de ficció que en John Michael Greer proposa com un escenari possible de col·lapse dels EUA. El que crida l'atenció és que tot i que els Estats Units tenen una forta tradició democràtica certs moviments colpistes són també considerats quan l'status quo es troba qüestionat i en perill. Caldria potser, després de tota aquesta sèrie, una reflexió sobre quina aplicabilitat podria tenir l'escenari proposat per l'autor a les nostres contrades. Espero que us sigui d'utilitat.
Salutacions,
SZD

Com pot passar, part cinc: Dissolució


El post d'aquesta setmana és l'última de les cinc parts d'un relat de ficció traçant un escenari de derrota imperial nord-americà i col·lapse. A mesura que una nació en fallida i dividida, ensopega cap al seu destí, la pregunta que queda és si es pot recuperar alguna cosa de l'experiència americana.
John Michael Greer

******************
En qüestió d'hores, gràcies als mitjans de comunicació informant minut a minut des de St Louis, la notícia de la proposta de dissolució de la Unió va donar la volta al món. La reacció més comuna era descartar-ho com una broma de mal gust. Un comentarista va escriure que esperava que la broma podria, finalment, fer que la convenció entrés en raó. Alguns articles parlaven dels dos delegats que havien proposat la mesura, donant-los els seus primers quinze minuts de fama (aquest delegats van tornar a ser notícia dos anys més tard, amb motiu del seu casament) després, els mitjans de comunicació van tractar de passar al que consideraven notícies importants.

En els dies que van seguir, però, la proposta va cobrar vida pròpia. A tot el país, en els bars i sales d'estar i grange halls, la gent parlava molt poc de res més, les reunions públiques i les manifestacions van atreure a grans multituds, i amb cada dia que passava més gent recolzava la proposta. Mentrestant, el fòrum en línia creat per fer comentaris sobre els debats de la convenció es va col·lapsar tres vegades, inundat per missatges sobre la dissolució de la Unió. El 4 d'octubre, dia en què la proposta va ser programada per la votació a la convenció, els comentaris del fòrum anaven 10-1 a favor de la dissolució.

Els polítics i experts estaven descobrint amb horror allò que els observadors més perspicaços havien percebut molt abans: que els Estats Units feia temps que s'havia trencat culturalment, els estats romanien junts només pel poder del govern federal, que posava la desunió fora del seu abast. Ara, però, l'impensable era una opció. Cada regió va veure l'oportunitat d'aconseguir el que volia sense bregar amb els abismes culturals del país, els estats occidentals, en els què fins a un 90% de la terra era propietat del govern federal, i per tant, exempts d'impostos i drets estatals, van fer números i van veure la facilitat amb que podien equilibrar els seus pressupostos tant bon punt tots els béns arrels caiguessin a les seves mans, els polítics ambiciosos a nivell estatal van començar a somiar amb les principals noves nacions i amb la idea que hi havia en la ment de molts de sortir del deute massiu federal, pel simple fet de dissoldre el govern. Per a ells i per a molts altres nord-americans, la dissolució semblava oferir possibilitats enlluernadores, i pocs consideraven els grans desavantatges.

La nit del 3 d'octubre, els opositors de la mesura van fer comptes i van trobar que no tenien els vots per aturar-la. Les maniobres parlamentàries van mantenir l'esmena fora de la convenció el dia següent, però això va desencadenar una reacció popular que va convèncer fins i tot als observadors més optimistes que alguna cosa dràstica estava en marxa. Les votacions ja s'havien convocat per al 4, i van explotar en grandària a mesura que va córrer la veu que la votació s'havia retardat. A tot el país aquella nit, la multitud es va reunir cridant consignes. St Louis va veure una de les manifestacions més grans, amb multituds que marxaven cridant cap al centre de convencions durant més de tres hores. Els delegats van mirar el mar de gent i es van preguntar on acabaria tot allò.

La proposta de dissolució de la Unió finalment va arribar a una votació al dia 6. Tot i les súpliques apassionades dels opositors, es va aprovar per una àmplia majoria. Un altre votació abandonava l'esmena que hauria prohibit les lleis sense fons (en absència d'un govern federal, ja no hi havia cap raó per aquesta esmena) i una tercera votació va portar la convenció a la seva fi. En el moment en el que la maça del president va picar per finalitzar, la sala va esclatar en paraules d'enuig i en empentes de més d'un, però ja estava fet: el què seria, si s'aprovava, l'esmena 28 i última de la Constitució estava en curs cap a la part final de ratificació.

Ara la decisió del Congrés d'exigir que la modificació havia de ser ratificada per les convencions estatals en lloc dels parlaments estatals es va tornar contra l'establishment de Washington. La lluita de poder entre els estats i el govern federal havia estat superada pel poble, i si els delegats que van triar a les convencions ratificaven el suport a la dissolució, no hi havia manera, d'acord amb la Constitució de detenir-los; per llei, una esmena constitucional dels EUA tenia efecte immediat en el moment de la seva ratificació, sense necessitat d'una legislació habilitant o qualsevol altra cosa. A mesura que les multituds marxaven, però, hi havia almenys una persona que estava pensant en ignorar la Constitució i que tenia, en teoria, el poder de fer-ho.

************
L'almirall Roland Waite, president de l'Estat Major Conjunt, caminava pel passadís del Pentàgon cap al "tanc", la sala de conferències insonoritzada on es va reunir l'Estat Major Conjunt. El vicepresident i els caps de les branques de serveis hi eren, també hi eren el DCI i el DNS (els directors de la CIA i la NSA, respectivament) juntament amb els principals funcionaris d'altres parts de la branca executiva. La major part del poder restant del govern federal es va concentrar en aquesta habitació.

"Vostè ha vist el president". Va dir el general Mendoza, el comandant del Cos de Marines.

"Sí". Waite seia en una cadira a la llarga taula al centre de l'habitació. "Cada vegada que vaig allà aquests dies, em pregunto si sóc l'únic adult a l'edifici." Això va provocar rialles incòmodes. "Ell encara està entestat en una resposta militar", va dir en Waite, i es va aturar el riure. "Avui m'ha ordenat (segons paraules seves) que les coses es comencin a moure: els moviments de tropes, logística, tot. Té al departament de justícia treballant en les excuses legals ".

"Les necessitarà per justificar la llei marcial", va dir el general Wittkower, el vicedelegat.

"No és només la llei marcial". Waite es va inclinar cap endavant. "Vol tot el país sota un règim militar. Seguretat Nacional està treballant en una llista de persones per a arrodonir-ho tot, camps d'internament, aquest tipus de coses. "

"Jesús", va dir Wittkower. "Està parlant de cop d'Estat".

"Creu vostè que ho podem arribar a fer?", es va preguntar Mendoza.

El DCI va respondre. "En el millor dels casos, sí, però tenim una gran insurgència al Oest recolzada amb armes i diners procedents de la Xina (Beijing de cap manera és tan ximple com per perdre una oportunitat així). En el pitjor cas? La Guàrdia Nacional i algunes unitats de l'exèrcit es posaran de costat dels estats, i estarem immersos en una guerra civil, un cop més amb la Xina recolzant l'altre costat. Podem guanyar? Aquesta és una bona pregunta ".

"Això és el que es va preguntar molta gent el 1861", va dir Mendoza.

"El 1861", va dir Wittkower ", una regió volia sortir i la resta del país va dir que no, que no els ho permetia. Ara? El nord vol desfer-se del Sud, tant com el Sud vol desfer-se del Nord, i no diguem res dels estats occidentals. M'agradaria poder dir que compto amb l'Exèrcit, però el que estic escoltant de la nostra gent de seguretat no és bo, i pel que fa a la Guàrdia Nacional és pitjor ".

"Sembla que hi ha una gran quantitat de diners donant suport a la dissolució", va dir Waite. "Diners xinesos?"

"Una altra bona pregunta", va dir el DCI de nou. "Els Estats Units ha fet un munt d'enemics, i la Xina és només un d'ells. Hem tractat de rastrejar els fons, però sigui qui sigui, sap amagar les seves petjades. "

"Què en pensa Wall Street?" Aquesta pregunta era de Wittkower.

"Depèn de a qui es pregunti," va dir un dels civils, un buròcrata de carrera del Departament del Tresor. "Algunes empreses tenen por a la dissolució i algunes altres estan disposades a treure'n profit. Un govern militar? Això no és problema, saben que poden treballar amb nosaltres. La insurgència o la guerra civil és una altra cosa. Fins i tot si guanyéssim, diuen que el que quedaria de la nostra economia aniria a les escombraries i els donaria la resta del món a Beijing. Si no guanyem, i ho saben, els penjarien del pal major".

"Al costat teu i meu", va dir Mendoza. Ningú va riure, tots sabien que el comandant tenia raó.

"Aquesta és la pregunta que importa". Waite va mirar una per una totes les cares de la taula. "Pensen vostès que pot funcionar?" Ningú va respondre. Després d'un llarg moment, va dir: "Bé." i aixecant-se: "Crec que tots sabem el que ara toca".

******************
P.T. "Pete" Bridgeport es va presentar a les vuit del matí següent per la seva xerrada setmanal amb el president. Després de ser un polític rellevant al Senat durant tres mandats, havia estat una elecció òbvia per assumir la vicepresidència després que Weed renunciés. No li agradava ni confiava Gurney, però la política era la política, i al cap i a la fi era una feina, va fer el seu millor somriure i va obrir la porta. Va trobar el president mirant a una pantalla plana amb la cara pàl·lida i l'expressió d'un home que acabava de ser estrangulat.

"Déu meu, Lon," va dir Bridgeport. "Què és això?"

El president es va quedar mirant a la pantalla i no va dir res. Bridgeport es va apropar per veure-ho ell mateix. Un noticiari de televisió retransmetia a l'Almirall Waite en uniforme en una de les sales del Capitoli. I en text sobre-impressionat a la part inferior de la imatge 'Almirall: Gurney planeja un cop d'estat'. "Una idea terrible", va dir Waite, amb cara inexpressiva. Les paraules a la part inferior de la imatge van canviar: dimiteix com a cap de l'Estat Major . "Però si és així com el poble nord-americà decideix exercir els seus drets constitucionals, la feina dels militars és per saludar i dir:" Sí, senyor, sí, senyora. "

"Lon", Bridgeport va dir en veu baixa, "ho has fet?" No li havia dit res de la planificació militar, però el president el va mirar, i Bridgeport podia llegir la resposta a la seva cara. "El millor és que facis les maletes", li va dir a Gurney, el seu somriure havia desaparegut, i la seva veu era de sobte la d'un polític experimentat que explica la realitat a un jove desorientat. "T'esbudellaran."

Un president amb un fort suport públic o del Congrés podria haver sobreviscut a les notícies, però Gurney no tenia ni l'un ni l'altre. A les deu del matí, el president de la Cambra, pàl·lid, va anunciar que es deixarien de costat altres assumptes per considerar un projecte de llei de judici polític. Al final del dia, ningú dubtava que el projecte de llei passaria, i un bon nombre de persones al Senat va dir que la condemna seguiria a l'acusació. Aquella mateixa nit, Gurney va enviar al seu secretari de premsa per llegir la seva renúncia i va abandonar el país en un jet privat.

El president Bridgeport va prendre el jurament del seu càrrec uns minuts abans de la mitjanit del 12 de novembre, i en el seu discurs inaugural va demanar als nord-americans unir-se i refer el país de nou. Malgrat que la seva popularitat personal era alta, el seu missatge va anar a parar a oïdes sordes. Per a molts americans, el cop fallit de Gurney havia estat el cop final, i els esforços de Bridgeport per revifar un sentit de patriotisme es van comparar obertament en els mitjans de premsa als intents de Gorbatxov per rellançar el comunisme en els últims dies de la Unió Soviètica. Fins i tot les seves ordres executives fent tornar cap a casa les tropes EUA a l'estranger i el desballestament de la flota de portaavions obsoleta no van fer res per canviar la situació.

Poc més podia fer Bridgeport, perquè el govern federal s'estava dissolent al seu voltant. El col·lapse del dòlar va fer els salaris federals minúsculs, i això quan els ingressos fiscals permetien que el govern els pagués, els empleats federals simplement abandonaven els seus llocs de treball. Mentrestant, a mesura que el dòlar dels EUA s'acostava al dia del seu últim valor de zero, una barreja pragmàtica de bescanvi, moneda emesa temporalment pels estats i dòlars canadencs es convertia en la forma usual de canvi en tot el territori nacional.

El primer estat a ratificar l'esmena 28, en una fina peça d'ironia, era el de Carolina del Sud, el primer estat en separar-se el 1861. La convenció es va reunir a Charleston per ratificar-la el 6 de desembre, i els va portar menys de tres hores passar per les formalitats i votar la ratificació; la multitud cantava "La Bandera Bonny Blava" fins ben entrada la nit. Dos dies més tard es va reunir Colorado, i encara que va portar més temps (una facció lleial va lluitar durament) els resultats van ser els mateixos. Abans de que Colorado votés, Michigan es va reunir, i va sorprendre els observadors en votar en contra de la ratificació. L'endemà, Iowa i Nou Mèxic es van reunir i van votar per ratificar.

Aquesta va ser la manera com es va anar, dia rere dia, setmana rere setmana. Un grapat d'estats va trencar la tendència, però només un grapat, i el compte va augmentar de manera constant cap al número clau de 38 estats, tres quartes parts del total. El 29 de gener, quan la convenció es va reunir a Lincoln, Nebraska, el recompte va ser de 37 a favor i 9 en contra. Va ser una trobada tranquila, de feina. Quan els delegats van estar asseguts i els preliminars es van dur a terme, per votació unànime, la convenció va tancar el debat i es van dirigir directament a una votació nominal. Per 118 a 32, l'esmena 28 va ser ratificada i els Estats Units d'Amèrica van deixar d'existir.

***************
Tres setmanes més tard, Pete Bridgeport va caminar fins al Capitoli per anar a dinar, saludant als transeünts de l'avinguda Pennsylvania al seu pas. Les portes del Capitoli estaven sense vigilància en aquests dies, es va dirigir cap a l'ascensor i va prémer el pis de la cafeteria del Senat. Ara la cafeteria s'havia convertit en un restaurant per ajudar a mantenir els llums encesos del vell edifici, servia la famosa sopa de fesol del Congrés i sandvitxos amb noms de presidents morts. Hi havia els habituals al dinar, però aquest cop Bridgeport va veure una multitud de rostres inesperats.

"Pete" Una senadora de Pennsylvania (ex-senadora, es va recordar Bridgeport) el va saludar. "Arribeu en bon moment", va dir. "Estem inventant un país".

"De veritat?". Va demanar un plat de sopa i mig Harry Truman, pagats en dòlars canadencs, i es va acostar a una taula llarga on una dotzena de senadors i congressistes seia davant de dinars sense acabar. Les paraules de la senadora no van ser una sorpresa. Nova Anglaterra acabava de declarar una república, nou estats del sud tenien delegats a Montgomery elaborant el que els bromistes en deien Confederació 2.0, les repúbliques de Texas i Califòrnia havien estat proclamades, i els rumors deien que en breu Florida les seguiria.

La senadora li va omplir el got. "Hem estat a l'edifici d'oficines del Senat telefonant als estats tot el matí. Els set estats orientals que van votar en contra de la ratificació estan amb nosaltres. Igualment hi són Ohio i Delaware (que van suspendre les seves convencions després de que la votació de Nebraska les fes innecessàries). Nova Jersey només la va ratificar per Trenton, i també hi volen ser, i amb Kentucky n'hem parlat i han decidit que prefereixen estar amb nosaltres que amb el Sud. Així que el que estem dient és, està bé, la resta de vostès no volen la Unió, molt bé, nosaltres encara la volem".

"Esteu pensant en fer servir el nom antic?", va preguntar Bridgeport.

"Sona bé, oi? A continuació, va fer una ullada al mapa "Li'n van donar un: Els antics Estats Units amb una nova frontera, marcant dotze estats de tot el nucli oriental del continent: des de Nova York cap a l'oest i l'Atlàntic a través d'Ohio, West Virginia i de Kentucky a Illinois, Michigan i Wisconsin, que uneix l'Atlàntic, els Grans Llacs, i l'alt Mississippi. Era, es va adonar Bridgeport, una nació viable.

La senadora va mirar més enllà de Bridgeport, i va saludar. "Hola, Leona. T'importaria apropar-te una cadira, si-us-plau? "

Leona Price havia estat delegada sense vot al Congrés per Districte Colúmbia, i era una habitual dels que anaven a dinar al Capitoli. La senadora li va servir beguda i li va preguntar: "Que hi dieu els del Districte de Columbia?"

"Com l'estat de Columbia?", Va respondre Price.

Això va detenir les converses a la taula per un moment, però només un moment, les aspiracions del districte a la condició d'Estat eren conegudes en l'antic Congrés. "Rhode Island se n'ha anat", va dir un congressista d'Ohio a la taula ", així que, sí, tenim una vacant per a un petit estat. Vostè vol el lloc? "

Price va somriure. "Han d'opinar als ciutadans, però suposo que sí."

"Un moment", va dir Bridgeport. Es va aixecar de la taula, va trobar un altre habitual a l'hora de dinar, un ex-membre del personal del Senat, i li va parlar en veu baixa. L'empleat va sortir del menjador i va tornar cinc minuts més tard amb un embalum de roba. Bridgeport es va posar dret i va dir: "Podem alliberar espai al centre aquí? Això servirà ". Ell i el membre del personal van desenrotllar el paquet. Tretze estrelles en un cercle, tretze ratlles vermelles i blanques: una còpia turística de l'original bandera dels EUA s'estenia davant seu.

"Era un país prou bo", va dir Bridgeport, "abans, quan hi havia només tretze estats, i no tractavem de controlar la resta del món. Podria ser un bon país de nou. "

"Portarà molta feina dura, senyor president", va dir la senadora de Pennsilvània. Va fer èmfasi en les dues últimes paraules. "Molta feina."

Tots el miraven, Bridgeport se'n va adonar: no només els senadors i representants, també la gent de tot el menjador. "Ho sé," va dir. "Per on comencem?"

****************

4 comentaris:

AMT ha dit...

Gràcies, Jordi, per l'esforç de traduir-ho. Impressionant, el relat del JMG!

Jordi Solé (SZD) ha dit...

Ha estat un plaer traduir-lo, se n'aprèn molt de cultura americana amb en JMG. Gràcies a tu també per publicar-ne la versió castellana en el teu bloc.
Salutacions!

David Pi ha dit...

Zhongdi, gràcies per la traducció de la sèrie de relats de JMG. Aprofito també per donar les gràcies a l'Ana pel post de HTBAF per oferir una eina més per introduir a les classes de secundària.

I una petició. Estic molt preocupat per com està evolucionant la qüestió del fracking a casa nostra. Ja sé que se n'ha parlat als posts (sobretot a OilCrash), però tenint en comte la gravetat potser hi podríem incidir.

Zhongdi, val la pena vendre'ns el poc verge que ens queda per un EROEI tant baix i per un recurs que a més de no ser renovable té molt impacte ambiental?Jordi Solé (SZD) ha dit...

@David,
Estic totalment d'acord en el que comentes dobre el fracking i de fet, fa poc vaig estar en un cine-forum debat on parlaven d'això i, realment, les conseqüències i els efectes a curt i llarg termini de l'explotació amb el fracking són esgarrifoses. En pensava fer un post aviat parlant-ne. El llastimós de tot plegat és que, a menys que no hi hagi una resposta popular àmplia el BAU obliga a seguir amb aquest tipus de pràctiques.
Salutacions i moltes gràcies pel teu comentari.
SZD