dilluns, 23 de juliol del 2012

Aire condicionat

(http://www.canetdemar.cat/document.php?id=5590)



Benvolguts/des lectors/es,
Sent aquest un bloc sobre energia, feia temps que pensava que caldria fer alguna entrada sobre usos i hàbits pel que fa a l'ús de l'energia a les llars i locals públics. Ara que som a l'estiu és més que necessari anar amb compte amb l'aire condicionat. Per això us convido a llegir un post convidat de'n Ramon Busquets al qual agraeixo el temps i l'esforç d'escriure'l.

ELS HOMES NO SOM UN TERMÒMETRE

Us proposo un experiment científic a l'abast de tothom.

Sobretot, no ho feu sense la presència d'un adult.

-Agafeu tres palanganes de mida semblant (hi heu de ficar una ma)
-Ompliu la primera fins a dalt amb aigua freda de l'aixeta, com més freda millor (si voleu hi podeu afegir glaçons)
-Ompliu la segona fins a dalt amb aigua calenta ( intenteu no superar els 40º C, que hi heu de ficar la ma!!)
-Ompliu la tercera amb la meitat de la primera i la meitat de la segona.
-Col·loqueu-les: La freda a l'esquerra, la tèbia al mig, i la calenta a la dreta.

OK, ja esteu preparats.

-Fiqueu la ma dreta a la palangana dreta, estarà calenta ( si no sou daltònics )
-Fiqueu la ma esquerra a la palangana esquerra, estarà freda ( sou daltònics?)
-Manteniu-les-hi 10 segons ( temps de comptar fins a 10 o 20, segons la frisança)
-Fiqueu-les simultàniament (al mateix temps) a la palangana del mig ( tant se val que sigueu daltònics, o era dislèxics?).

CONCLUSIÓ:
Les mans tenen “sensacions” diferents malgrat estar submergides en un bany tèrmic uniforme ( la palangana d'aigua òbviament no està freda i calenta a l'hora ).

Definitivament no som termòmetres. En realitat només distingim diferències de temperatura, per tant per estar còmodes només cal estar més frescos que l'ambient a l'estiu, i més calents que l'ambient a l'hivern ( naturalment entre uns límits.)

A Espanya, el RITE (Reglamento de Instalaciones Térmicas en Edificios) regula les temperatures de disseny dels sistemes de climatització dels edificis en funció de les condicions termo higièniques i d'eficiència energètica.
La norma en vigor estableix uns límits de 21º-23º C de màxima a l'hivern, i 24º-26ºC de mínima a l'estiu. Sense tenir en compte la temperatura ambient.

Si proposéssim que aquestes temperatures de confort depenguessin de la temperatura ambient aconseguiríem:

-Estalvi energètic a l'estiu i a l'hivern, donat que l'energia que perd o guanya un edifici és proporcional al gradient (diferència) de temperatures.
-Estalvi sanitari, ja que diferències acusades de temperatura amb l'exterior afavoreixen l'aparició de trastorns de salut (grip, refredats, irritacions, al·lèrgies...)
Tot això amb una despesa pública mínima, ja que només requereix una reforma normativa sense més infraestructura.( en el fons calefacció i aire condicionat només hauran de funcionar menys).





Si algun dels lectors pot influir en la redacció de normatives nacionals li prego que tingui en compte aquestes senzilles consideracions:

Tmax hivern: 17ºC
Tmax hivern zones especialment fredes 15ºC
(suplirem el dèficit amb vestimenta, tal com fem a la primavera o tardor)
Tmin estiu 30ºC ( hi podem posar uns ventiladors)

En tot cas, una diferència màxima de cinc graus cèlsius amb l'exterior.

El que és incomprensible és que en plena recessió econòmica i amb un augment anunciat del 5% de la tarifa elèctrica en ple mes de juliol, (i el ple Peak-Tot!!) una de les recomanacions de la conselleria de salut ( A Catalunya Radio per ser més exactes) sigui passar un MÍNIM de dues hores al dia en un ambient amb aire condicionat, perquè les temperatures fregaran els 35ºC !!

Moltes gràcies.

Ramon Busquets

PD: Els homes no som termòmetres fa referència al gènere Homo, no als humans masculins (Poseu-hi @ si voleu).





3 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola, si yo cuando trabajo en casa, sentada, tengo una temperatura de 15ºC (el lugar donde vivo es muy frío y húmedo en invierno) tendría que ponerme una manta bien gruesa que me envolviera (y lo cierto es que ya lo hago)y trabajar se hace muy incomodo. No se si sobreviviré en los tiempos venideros...aunque también es cierto...es posible que ya no tenga en que trabajar. Un abrazo

Jordi Solé (SZD) ha dit...

@Romy. Jo crec que el criteri que ha exposat en Ramon és orientatiu i que, després cal veure cada situació en particular segons l'activitat que calgui fer. També crec que la humitat ambient juga un paper important i que de vegades un dehumidificador millora sensiblement la sensació de fred-calor en un lloc.
Salutacions i gràcies pel teu comentari.
SZD

Ramon Busquets ha dit...

En primer lloc us demano disculpes pel retard en la resposta. no sempre un pot fer el que vol!!
Gràcies SDZ per incloure el meu modest text en el teu blog. La veritat és que el vaig escriure a raig, tal com raja, vaja.
Pel que fa al comentari de la Romy, és evident que la humitat està íntimament relacionada amb la sensació de fred o calor, de totes maneres, si retrocedim dues generacions, segurament aquests paràmetres de temperatura els semblarien més que acceptables. El text vol fer énfasi en el desfasament entre el problema real i de fons i les solucions puntuals que ens ofereixen les institucions. A parer meu, un canvi de normativa en aquests aspectes, a part de ser molt econòmic (avui en dia no s'ha ni d'usar paper!!) també pot ser la manera de començar a canviar l'estil de vida que portem els que més consumin, es a dir, els "desenvolupats". Altra cosa és que aquest canvi sigui volgut per les institucions que ens "regulen".
Moltes gràcies